Binnen 15 minuten grafieken maken over nieuwe marktontwikkelingen? Het kan!

Ontvang onze verse kennis maandelijks in je mailbox.

Niet zo lang geleden kwam een klant met een vraag bij ons of het mogelijk is om snel grafieken te publiceren over nieuwe marktontwikkelingen in zijn sector. Dat ze in omstreeks een kwartier een overzicht of grafiek naar buiten brengen, als ze een opmerkelijke ontwikkeling zien. Hebben we daar een oplossing voor? Lees in dit blog hoe we dit gerealiseerd hebben — en wat jij hier aan kunt hebben.

Normaal gesproken volgen we een vast protocol om nieuwe functionaliteit in productie te brengen. Dat is een kwestie van kwaliteitsbewaking. We willen zeker weten dat het versiebeheer en de documentatie goed zijn bijgewerkt, met testen vaststellen dat de nieuwe functionaliteit foutloos werkt en dat de bestaande functionaliteit dat ook nog doet! Dat zorgt voor een minimale omloopsnelheid van functionele vraag naar werkende oplossing.

Een Business Intelligence tool ligt voor de hand

Grafiek.pngIn dit geval lag een Business Intelligence tool als oplossing voor de hand, die zijn immers voor dit specifieke doel gemaakt. Normaal gesproken bouw je een kubus op die periodiek ververst wordt. Binnen deze kubus kun je allerlei verbanden leggen die je in alle mogelijke formaten kunt weergeven: staafgrafieken, lijnen, taartpunten etc.

Maar een BI tool was in dit geval toch niet bruikbaar. De klant wilde zijn eindgebruikers namelijk niet opzadelen met een extra tool, maar de grafieken naadloos integreren in hun bestaande webapplicatie.

Ook standaard integratie tools zijn niet de oplossing

Ook voor het integreren van grafieken in een bestaande webapplicatie zijn standaard tools op de markt. In dit proces hebben we er een aantal — na enig speurwerk — geselecteerd om te evalueren. Het idee is mooi: toegang tot een Cloud applicatie waar je een databaseconnectie moet instellen en een query kunt opgeven. Bovendien is er de keuze om te bepalen wat voor type grafiek het moet zijn.

Het eindresultaat is vervolgens oproepbaar met een URL. Wanneer je deze opneemt in de bestaande webapplicatie dan zien de eindgebruikers een grafiek die gebaseerd is op realtime cijfers. De bijbehorende query wordt namelijk, elke keer wanneer de URL wordt aangeroepen, opnieuw uitgevoerd.

Een duur prijskaartje

euroloep.pngDe licentiekosten voor de oplossing waren in eerste instantie niet erg inzichtelijk. Pas in een Skype gesprek met een verkoper komt er duidelijkheid. 1500 dollar per maand voor toegang tot de Cloud applicatie en voor het doorplaatsen de grafieken middels een URL komt er nogmaals 1500 dollar per maand bij.

Een redelijk hoog prijskaartje. En dat komt door het volgende: in de top van de markt van vergelijkbare tools houden de aanbieders elkaar (kennelijk) nauwgezet in de gaten. De afgelopen maanden zijn ze qua prijs en mogelijkheden snel naar elkaar toe bewogen en hebben bijna allemaal de prijzen flink verhoogd. Het lijkt haast een kartel, maar misschien is het ook gewoon de invloed van investeerders in een kansrijke markt zijn gesprongen. Maar nu ook opbrengsten willen zien.

Is een maatwerk oplossing ook mogelijk?

Hoe dan ook, de klant zag het begrijpelijkerwijs voor dit bedrag niet zitten. Om die reden zijn twee van onze engineers naar een maatwerkoplossing gaan kijken. Al binnen korte tijd presenteren ze hun bevindingen met een betrekkelijk simpele oplossing:

  • Er zijn goede open source libraries voor het maken van state of the art grafieken
  • Integreer deze libraries in de webapplicatie van de klant
  • Voor de aansturing heb je alleen een datareeks nodig en een aantal properties
  • Zet deze properties in een tabel in de database, vergezeld van een query die het resultaat als json-string teruggeeft. Voorwaarde is wel dat hij met een dynamische sql wordt uitgevoerd.


grafieken1.pngHet bleek in de praktijk een oplossing te zijn die uitstekend aansloot bij de wens van de klant. Toch zijn er ook een aantal kanttekeningen waar je over na kunt denken:

  • Een betaalbare oplossing met een standaardpakket is altijd het overwegen waard
  • Het loont de moeite om kritisch te kijken naar de prijsstelling van deze standaard pakketen: vooral voor de nieuwste ontwikkelingen blijkt het invloed te hebben wat een gek ervoor geeft
  • Open Source technologie heeft risico’s: de continuiteit en de werking zijn misschien niet volledig gegarandeerd. In overleg met uw leverancier is een veilige integratie toch vaak mogelijk.

Desondanks maakte deze proof-of-concept ons zo enthousiast dat we deze mogelijkheid ook beschikbaar gaan maken voor iedereen. Zodat ook jij de kans hebt om snel realtime grafieken te maken en publiceren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

NEEM CONTACT OP MET EEN SPECIALIST

Comments

Ontdek hoe ICT jouw organisatie en sector versterkt

Laat je vrijblijvend adviseren, of ontvang aanvullende informatie over onze ICT-oplossingen. Wij helpen je graag informatievraagstukken om te zetten in de (digitale) groei van jouw organisatie.

Ontvang vrijblijvend advies